nov 032013
 

IMG_0375

 

Toch wel even anders om ’s morgens om half tien te beginnen in plaats van één uur, maar daar is het dan ook een natuurwerkdag voor. Was er ’s nachts nog de nodige regen gevallen, in de morgen was het droog, en nog belangrijker, er was weinig wind. Als je van plan bent om wilgen te gaan knotten dan scheelt dat wat rondvliegende takken. Nadat de deelnemers waren gearriveerd, kregen ze eerst een praatje over de tuin en daarna een rondleiding. De groep werd in drieën gesplitst: een groep om houtsnippers te rijden en paden te maken en twee groepen die gingen knotten. Voor diegene die gingen knotten was er een instructie over het gereedschap en de manier van werken.

Er is de hele dag heerlijk doorgewerkt. De hoofdweg in de tuin is verbreed met houtsnippers. Er is een pad aangelegd naar de fruittuin en er is het nodige gewied bij de aarbeientuin. Het knotten was af en toe een moeizaam klusje. De meeste knotwilgen zijn scheefgezakt over het water, hier en daar met rotte plekken en nat door de regen. Ook zijn ze al jaren niet onderhouden waardoor er behoorlijke stammen moesten worden doorgezaagd. Moeilijk in te klimmen en moeilijk te zagen. Je kunt niet even aan de andere kant van de boom gaan staan omdat het daar makkelijker zagen is! Gaandeweg de dag werd er steeds meer ‘los’ in de bomen geklommen waardoor het wel wat gevaarlijker werd.
Als je de hele dag zaagt, op ladders, en in bomen klimt, takken versleept, kruiwagens vol met houtsnippers rijdt en het nodige heeft gewied, kun je wel wat lekkers gebruiken. De pauzes, met heerlijke taart, wafels, koffie, thee en een boterham werd gebruikt om bij te komen van de werkzaamheden. Er is weer een hoop werk verzet. Deelnemers: hartelijk dank voor jullie inzet en werklust. Tot volgend jaar maar weer! Als aan het eind van een mooie dag de zon zich nog even laat zien, dan is dat de kers op de spreekwoordelijke slagroomtaart van een geslaagde natuurwerkdag 2013. HN