feb 072014
 

IMG_0238kleinWS2Elke eerste zaterdag van de maand is er een activiteit op de tuin van Vrij Groen. Voor zaterdag 1 maart is dat het maken van een bijenhotel. Van schijven van boomstammen, riet, bamboe, planken en ander materiaal wordt een bijenhotel gemaakt. Een bijenhotel wordt gemaakt voor solitaire bijen. Gaten in boomschijven, rietstengels, bamboe en dergelijke worden door de bij gevuld met een ei en een voedselpakketje. Daarna wordt de ingang afgesloten. Het ei wordt een larve en die verpopt tot een bij, kan direct eten, maakt de ingang open en vliegt weg.

In een boomschijf worden gaten van 2 tot 12 mm geboord die worden glad geschuurd in verband met behoud van de vleugels. De gaten worden schuin ingeboord om inlopen van water te voorkomen. Solitaire bijen vinden het fijn als de gaten in een bijenhotel niet in een rechte lijn staan. Leuk om een bepaald patroon voor boren van gaten in een boomschijf te verzinnen!

Wie een mooi ONTWERP voor een bijenhotel indient, maakt kans op een maand lang vrij groente halen op Vrij Groen op de zaterdagmiddag! Laat je inspireren door de materialen die er zijn op Vrij Groen en stuur je ontwerp vóór 26 februari 2014 naar vrijgroen@ideewinkel.nl

Zie ook de Facebookpagina van Vrij Groen.

Boomschijf met gaatjes IMG_0738Ws BijenhotelWS IMG_0742WS