Kardoen

 

Kardoencompote

Onderstaand recept heb ik bedacht, omdat ik weet dat Kardoen nogal bitter smaakt. Appelen zijn een ideale combinatie met bittere waren zoals kardoen of bijv. walnoten.

Eet smakelijk!

Nodig:

  • 5 stelen Kardoen
  • 3 grote appelen voor appelmoes
  • Beetje Kaneel naar smaak
  • Beetje honing, suiker of stevia naar smaak

Bereiding:

Oogst 5 -7 stelen kardoen. Was ze en snijd de groene bladerranden, onderkanten en vieze plekjes er af. Schil de stelen, d.w.z.: Trek met een scherp mesje de “draden” van de kardoenstelen af. Deze draden zijn nogal houtig van structuur en niet zo lekker. Je houdt alleen het sappige binnenste over.

Snijd de Kardoen in kleine vierkante stukjes en kook ze ongeveer drie kwartier tot een uur op zacht vuur. Giet af.

Schil de appelen, verwijder klokhuis, snij ze in stukjes. Kook de appelen gaar in ongeveer kwartier, voeg suiker en kaneel naar smaak toe. Giet de appelen af en bewaar het kookvocht (is heerlijke appelsap).

Voeg de kardoen erbij. Roer door en klaar! Je kunt het warm eten als groenten of koud als compote bij een lekkere wintermaaltijd bijv. met aardappelen en zuurkool.

Recept Janine Vermeulen, feedback en tips welkom.

 

Kardoen met kaassaus

Op de tuin: bleek de kardoen twee weken.

Breek de grote bladeren zo laag mogelijk en voorzichtig af. De allerbuitenste bladeren zijn minder geschikt voor consumptie, ze blijven wat vezelig.

Neem twee kardoenstengels per persoon

Snij het bladmoes los van het onderste, gebleekte deel van de stengel en was ze (alleen de stengels worden gebruikt).

Snij de stengels overlangs en daarna in stukken van ongeveer 5 cm. Kook ze, ondergedompeld, in een mengsel van 1 deel melk op 1 deel water, in 20 minuten gaar.De verdunde melk waarin de kardoen is gekookt is kan prima gebruikt worden voor de kaassaus:

Maak daarna kaassaus op gebruikelijke wijze met boter of olijfolie, knoflook, kaas en de melk. Maak af met peper en evt. zout. Voeg op het eind partjes tomaat aan de kaassaus toe en kruid met bv. bonenkruid, tijm, of oregano.

Lekker met pasta, couscous of aardappel.

Recept Paul van Steijn.

link naar composttiolet