Mierikswortel

 

Mierikswortel groeit heel makkelijk in de kruidentuin, en wordt in herfst en winter geoogst. Ieder stukje wortel dat in de grond blijft zitten, kan weer tot een nieuwe plant uitgroeien. De smaak lijkt op mosterd, maar mierikswortel is veel scherper.

Mierikswortelpasta

vrij groen 140202 mierikswortel 7 kleinMaak de mierikswortel goed schoon.
Per 100 g schone mierikswortel:
3 el azijn
2 el honing
1tl zout

Maak hiervan een sausje. evt. verhitten om de honing in de azijn op te lossen. Doe het sausje in de keukenmachine en maaal daarna de mierikswortel zo, dat die direct in de saus valt. Dan verdampt de smaakstof minder en krijg je ook geen last van prikkende ogen. Als de Mierikswortel fijn geneog is naar je zin, schep je de pasta in schone potjes. Giet er een scheutje azijn op, sluit af. Blijft maanden goed in de koelkast, maar de smaak wordt langzaam aan minder sterk. Je kunt de pasta gebruiken in suasen en pesto’s, of, als je van pittig houdt, direct op je brood.

Wist u dat?

  • De smaakstof in mierikswortel is allylisothiocyanaat. Isothiocyanaten hebben een anti-biotische werking, en worden in de landbouw gebruikt voor grondontsmetting. Door deze stof kun je mierikswortel ook lang bewaren.
  • Mierikswortel is heel rijk aan vitamine C.