Smoelenboek

 

PC060063Anne Marie van Dam
Ik heb in 2010 met een aantal anderen Vrij Groen opgezet, en ik ben projectleider. Ik vind het heerlijk om in de tuin bezig te zijn, handen in de aarde, eigen oogst mee naar huis. Het leukste van Vrij Groen vind ik het samen werken met mijn mede-tuiniers en klussers: laten zien dat duurzamer leven met plezier kan. Ook word ik heel blij als we met een nieuw project veel mensen betrekken en van de tuin kunnen laten genieten.


IMG_2233portretHenk Nagtegaal
Ik weet eigenlijk niet veel van tuinieren af. Op de tuin houd ik me bezig met kleine technische klusjes. Er is altijd wel iets in elkaar te zetten of te maken! Maar van een dag spitten of wieden kan ik ook genieten.
Het meest fijne van de tuin is buiten bezig zijn met allerlei dingen zonder overal aan te denken. Het heel blije gevoel als we met zijn allen weer een mooi project hebben afgerond. Als ik op een duurzame manier iets in elkaar heb gezet en zie dat het nog werkt ook!


Joris in de boom

Joris in de boom

Joris
Ik ben opgegroeid op een boerderij en toen ik in Leiden ging studeren miste ik het om lekker buiten en fysiek bezig te zijn. Toen las ik in de universiteitskrant over Vrij Groen en ben daar in 2011 aan de slag gegaan. Ik word gelukkig van Vrij Groen omdat ik daar samen met anderen kan werken aan een mooie tuin, die hopelijk helpt om een klein stapje te zetten naar een duurzamere wereld. En van het heerlijke zelf verbouwde voedsel natuurlijk!


vrij groen 141206 wim smoelenboek Rob van Hilten

Foto: Rob van Hilten

Wim Lunsing
In het eerste jaar van Vrij Groen ging ik soms kijken en wiedde soms wat. In 2011 steeds vaker totdat ik er wekelijks was en later twee keer per week en sinds kort is het drie keer per week. Ik vind het heerlijk om buiten te werken samen met leuke mensen. Bijna driekwart van de groente die ik eet komt van Vrij Groen. Het is ook ook heel spannend omeen onbekende groente te zaaien, te oogsten en dan te bedenken hoe je het lekker kan bereiden. Er is ook ruimte om te experimenteren met vlinderplanten en bijenplanten en planten die anderzinse soorten van waarde hebben, of die gewoon mooi zijn. Hoewel, ook de meeste mooie planten hebben meer te bieden dan alleen dat. Door ermee bezig te zijn, leer ik elke keer weer meer. En ondertussen wordt mijn hoofd steeds weer lekker rustig van het relatief saaie werk en mijn lichaam sterker van het regelmatig best wel zware werk. Dat is toch honderd vliegen in een klap.


Toke de Kroon
Tot in 2009 heb ik altijd wel in een tuin kunnen werken en plots was die tuin er niet meer. In 2010 kwam ik er achter dat ik het werken in een tuin wel miste, en februari 2011 kwam ik voor het eerst vrijwillig tuinieren. Ik had al eens op een bijenmarkt kennis genomen van het bestaan van Vrij Groen. Ik hoefde alleen maar te gaan fietsen. Mijn eerste klus was het verhuizen van munt. De grond was nog aardig koud…en ik vond het wel fijn achter Naturalis bezig te zijn. Niet altijd, in geval van slecht weer lonkte toch het binnen zijn. Maar naarmate de tijd vorderde en het zonniger werd kreeg ik steeds meer schik in het samen tuinieren. Ik leerde zo ook veel nieuwe mensen kennen. En als slagroom op de taart kreeg ik nog oogst mee naar huis ook, als die er was. De smaak van groenten uit de volle grond zonder gebruik van pesticiden is zo anders, verfijnder en voller dan de groente die ik vaak in de supermarkt kocht. En zo bleef ik wat hangen. Ik volgde een cursus ecologisch tuinieren, eindelijk zag ik hoe mooi de kleuren van kapucijnerbloemen zijn, en rook ik specifieke – voor mij nog niet gekende – kruiden en geurplanten. Zo nu en dan maak ik foto’s op Vrij Groen en plaats hen dan op Facebook.  Ik geniet altijd als ik op de tuin ben. Ik leer dat ik van het grove werk houd zoals spitten, wilgen weghalen, en vooral van samen dingen doen en dat ik graag ideeën spui.


Ingevrij groen 140719 oogst en inge Henk Nagtegaal
Sinds december 2013 ben ik vrijwilliger bij Vrij Groen. Ik vind het heerlijk om in de moestuin bezig te zijn met spitten, zaaien, onkruid wieden en als beloning voor het harde werken: het oogsten. Voorheen was ik nooit zo bewust van wat er allemaal bij komt kijken voordat je eten bij je op je bord ligt, nu ik zelf in de tuin bezig ben, heb ik ontzettend veel respect gekregen voor de natuur en al die mensen die er dagelijks voor zorgen dat er groenten in de supermarkt liggen. Het is enorm veel werk, maar wat is er nu lekkerder dan zelfgeoogste boontjes, bieten en tomaten? Als buurtbewoner zit ik ook in een luxe situatie; de tuin is op loopafstand van ons huis!


 Hanno
???????????????Mijn naam is Hanno en ik ben sinds december 2013 vrijwilliger bij Vrij Groen. Sinds die tijd geniet ik op zaterdagmiddagen van het tuinieren. Lekker buiten bezig zijn met spitten, wieden, planten en oogsten. Het leuke is dat je van A tot Z bezig kan zijn. Wat je zaait zal je oogsten gaat hier dus letterlijk op. Vorig jaar was er een overvloed aan tomaten, komkommers en pepers uit de kas. Heerlijke aardappelen, snijbiet, mooi volle uien en emmers vol met bonen uit de moestuin. Daarnaast pak ik ook andere klussen op, zoals het verplaatsen van bomen, het graven van greppels of het aanleggen van snipperpaden. Er is altijd wat te doen en dat bij ons in de wijk!